oino-agrotika.gr

Δίχτυα Ελαιοσυλλογής

Δίχτυα συγκομιδής ελιών Extra πυκνή πλέξη και ενισχυμένος ιμάντας

Απο: 29,99 €

Περισσότερα…

Εξοπλισμός οινοποίησης

Εξοπλισμός οινοποίησης Ολα τα εργαλεία για την παραγωγή κρασιού

Απο: 1,87 €

Περισσότερα…

Κάβες

κάβες κρασίων Κομψές κάβες ξύλινες και μεταλλικές

Απο: 47,36 €

Περισσότερα…

Κρασί - Χωρίς ειδικό φόρο κατανάλωσης

Δεν επιβάλλεται, προς το παρόν, ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα απλά και τα αφρώδη κρασιά, σύμφωνα με την απάντηση που πήρε ο βουλευτής της ΝΔ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή.
Στην απάντηση του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, επισημαίνει ότι έχει οριστεί ειδικός φόρος κατανάλωσης μόνο σε ορισμένες κατηγορίες κρασιών, όπως τα γλυκά (μαυροδάφνη) που φθάνει τα 51 ευρώ ανά εκατόλιτρο


Αναλυτικά, στην απάντηση του Υπουργείου, αναφέρονται τα εξής:

“1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 2960/01 (ΦΕΚ 265/Α’/22.11.2001), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στα απλά και στα αφρώδη κρασιά, τα οποία καταναλώνονται στη χώρα μας, είτε είναι εγχωρίως είτε παραγόμενα, είτε προερχόμενα από άλλα κράτη - μέλη είτε εισαγόμενα από τρίτες χώρες είναι μηδέν (0). Ωστόσο, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες 92/83/ΕΟΚ (EEL 316/31.10.92) και 92/84/ΕΟΚ (EEL 316/31.10.92) παρέχεται η δυνατότητα επιβολής υψηλότερου συντελεστή ΕΦΚ σε αυτή την κατηγορία προϊόντων πέραν του ελάχιστου κοινοτικού που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι 12 κράτη - μέλη της ΕΕ από τα 27, επιβάλλουν συντελεστή ΕΦΚ στο κρασί και 17 στο αφρώδες κρασί.

2. Ο συντελεστής ΕΦΚ για την κατηγορία των ενδιάμεσων προϊόντων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 88 του ν. 2960/01, στην οποία υπάγονται και ορισμένα οινικά προϊόντα (γλυκά κρασιά) ανέρχεται στα 102 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος. Ωστόσο, για ορισμένα γλυκά κρασιά ΠΟΠ (μαυροδάφνη, κ.λπ.) επιβάλλεται μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ, ο οποίος ορίζεται σε 51 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος. Διευκρινίζεται ότι στην κατηγορία αυτή των των προϊόντων επιβάλλεται από τις κοινοτικές οδηγίες ελάχιστος κοινοτικός συντελεστής ΕΦΚ, ο οποίος ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος. Ωστόσο, η φορολογία των ενδιάμεσων προϊόντων στη χώρα μας παραμένει συγκριτικά χαμηλή σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη. 3. Τέλος, επισημαίνεται ότι επί του παρόντος δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ στα απλά και αφρώδη κρασιά.

Πηγή: www.patris.gr