oino-agrotika.gr

Δίχτυα Ελαιοσυλλογής

Δίχτυα συγκομιδής ελιών Extra πυκνή πλέξη και ενισχυμένος ιμάντας

Απο: 29,99 €

Περισσότερα…

Εξοπλισμός οινοποίησης

Εξοπλισμός οινοποίησης Ολα τα εργαλεία για την παραγωγή κρασιού

Απο: 1,87 €

Περισσότερα…

Κάβες

κάβες κρασίων Κομψές κάβες ξύλινες και μεταλλικές

Απο: 47,36 €

Περισσότερα…

Αέρια που απελευθερώνονται μετά την εμφιάλωση


Αέρια που απελευθερώνονται από τον φελλό μετά την εμφιάλωση...
...και πόσο αυτά επηρεάζουν το κρασί

Η εξέλιξη του κρασιού μετά την εμφιάλωση μπορεί να επηρεαστεί από την συνεχόμενη διοχέτευση οξυγόνου που γίνεται δια μέσω των πωμάτων. Στην περίπτωση του φελλού, το οξυγόνο, που βρίσκεται μέσα στην φιάλη, μπορεί να προέλθει από δύο διαφορετικές πηγές: την διείσδυση από το εξωτερικό της φιάλης δια μέσω του φελλού και την απελευθέρωση αέρα από το εσωτερικό των κυττάρων του φελλού. Σε αυτήν την μελέτη γίνεται λόγος για το δεύτερο.



Ο τυπικός ρυθμός συμπίεσης (μεταβολή όγκου / ασυμπίεστος όγκος) ενός φελλού είναι περίπου 40%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο φελλός έχει κενό όγκο, που κυμαίνεται από 70 μέχρι 80%, η πίεση των κυττάρων του φελλού μετά την εμφιάλωση μπορεί να φτάσει τις 2 atm. Αυτός ο συμπιεσμένος αέρας θα «δραπετεύει» και προς τις δύο μεριές του πώματος για αρκετές εβδομάδες.

Σε αυτήν την μελέτη μετρήθηκε η ροή του αέρα, που βρίσκεται στον κενό χώρο πάνω από την επιφάνεια του κρασιού και ο οποίος προέρχεται από τους φελλούς, σε 3 τυπικές αρχικές πιέσεις: 60 mbar, 1000 mbar και 3000 mbar (απόλυτες πιέσεις). Αυτά τα πειράματα εκτελέσθηκαν παρακολουθώντας συνεχώς την πίεση του κενού χώρου, με μετρητή υψηλής ακρίβειας, για μερικές εβδομάδες διατηρώντας τον όγκο του λαιμού του μπουκαλιού σε σταθερή θερμοκρασία.

περιοδικό ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ